Emlak vergisi; arazi, arsa ve binalar için servete dayalı olarak tahsil edilen bir vergidir. Her türlü taşınmaz maldan alınan para bedeli olarak da bilinir. Hesaplama kriterlerine ve taşınmazın özelliklerine göre hesaplamalar yapıldıktan sonra bir kişinin ödemek zorunda olduğu emlak vergisi tutarı ortaya çıkar.
Taşınmazın resmi değerine göre hesaplanan bedel, gayrimenkule göre değişim göstermektedir. Konut türüne göre evin değeri üzerinden; büyük şehir belediyelerinde binde 2, belediyelerde ise binde 1 olarak hesaplanmaktadır.
Yıllık bedel tek seferde ödenebildiği gibi iki taksit halinde de ödenebilmektedir.
İlk taksit; 01 Mart-31 Mayıs
İkinci taksit; 01-30 Kasım
Belirlenen dönemlerde ödeme yapılmadığı takdirde aylık yüzde 1.40 oranında gecikme zammı uygulanmaktadır.
1- Taşınmazın bağlı olduğu belediye
Taşınmazın bağlı olduğu belediyenin ödeme noktalarından yapılabilmektedir.
2- Taşınmazın bağlı olduğu belediyenin hesabının bulunduğu banka şubeleri
Taşınmazın bağlı olduğu belediyenin hesabının bulunduğu banka şubelerinden yada hesaba havale/eft ile yapabilirsiniz.
3- E- Devlet üzerinden
Online olarak da yapılabilmektedir. E-devlet ödemelerini İnternet Vergi Dairesi hizmeti ile gerçekleştirebilirsiniz.(https://www.turkiye.gov.tr/gib-vergi-borcu-sorgu) linkine tıklayarak da gerçekleştirebilirsiniz. Online olarak güncel emlak vergisi borcunuzu sorgulayabilir, ödemeniz gereken miktarı öğrenebilir ve ödemenizi doğru bir şekilde yapabilirsiniz.
4- PTT üzerinden
Sahip olduğunuz mülk ikamet ettiğiniz yerin dışındaysa ödemenizi bulunduğunuz yerdeki PTT veznelerinden de yapabiliyorsunuz. Burada sizden vergi mükellef numaranız isteniyor.
5- Bankalar aracılığıyla ödeme
Son dönemde bankaların internet şubeleri üzerinden de emlak vergi yatırmak mümkün hale geldi. Elbette burada seçeceğiniz bankanın ilgili kurumla anlaşmasının olması gerekiyor.
Cumhuriyet Mah. Yavuz Selim Bulvarı Özgür Cad. No 4 Baysal Plaza Ortahisar / TRABZON